Bár a legutolsó a kampánycsendbe keményen belecsúszó afféle "házi" reprezentatív közvéleménykutatás igencsak mást mutatott, azért nagyon nem lepődtem meg a végeredményen. A sörös-boros-pálinkás kissé füstös világban valaki egyszercsak előállt a kérdéssel: ki kire szavaz? Nos, nálunk sokkal nagyobb lett volna a narancsosok előnye, simán meglett volna a 2/3a, míg a Jobbik is legyőzte volna simán a pirosszegfűt. Volt aki azt mondta, azért szavasz az MSZPre, merthogy: "sz*pattak 8 évig, akkor most én sz*patom őket". Valójában már több hete két kérdés volt csak a fejekben. Mármint aki vette a fáradtságot és végiggondolta az egész helyzetet. Az első kérdés az az volt, hogy a Fidesznek meglesz e a 66%os teljhatalma, vagy csak 50% felett tud kicsivel szerepelni. A másik kérdés pedig a Jobbik és az MSZP különháborújának végeredménye volt. Mindkettő játékos keményen tartotta magát ahhoz, hogy ez szinte számára az elsődleges kérdés. Valójában presztizsjellegű jérdés volt, de a harc vérre ment. De nézzük az exitpoll után a valóságot. Orbánék kicsivel 50 felett végeztek az első fordulóban. Ebből kiderül hogy bizony a 2/3os dolguk eléggé keményen a levegőben lóg. Namost két lehetőségük van. Nemis kettő, legyen mindjárt 3! Megpróbálkozhatnak egy erőteljesebb, keményebb gyors kampánnyal, ahol bármilyen meglepő dolgot is tehetnek, mondhatni 19re lapot húzhatnak. Ezáltal belemehetnek a Mesterházy féle vitába is, ahol ugyan necces lehet a helyzet, hiszen a legutolsó ilyen vitaestben Orbán hatalmasatt veszített, s talán ennek kemény bélyege jelent meg az akkori választási végeredményekben. Másrészt a szövetség lehőségeit is boncolgathatják. Vagy valami olyant, amire nem is gondolunk. Átlapozva a másik kiinduló kérdésre: a többi dobogós helyeken történő harc teljesen földrajzi tagoltságot eredményezett. A Jobbik jellemzően az alföldi megyékben, a Duna jobb oldalán aratott ezüstérmes helyeket, melynek az okát talán az Alföldön levő területi tagoltságból fakadó rossz közbiztonsági helyzetet a nyakukban érző emberek bennük bízó emberek okozhatták. Budapesten gyengén, míg a Dunántúlon vegyesen sikerült a szereplésük. Az LMP pedig az abszolút kategóriában könyvelheti el a győzelmét. Hiszen a semmiből alig egy év alatt parlamenti pártot faragott ki magából, akiknek már most van 5 fix székecskéjük a parlamenti patkóban. Valószínüsíthetően egyfajta kulcspozícióba fognak kerülni, mert ama fidesz által hőn áhított 66,6% eléréséhez szövetségesre lesz szükségük. Talán az LMP ezt már előre sejtette, jól látta, hiszen egy 100 kérdésből álló papírtekerccsel előre "bejelentkezett" Orbánék udvartartásába, snszosan gondolván hogy eléggé irrreális elképzelés lenne a fidesz-mszp, vagy neadjisten fidesz-jobbik egybeolvadás. Szal itt a magas labda: megfelelő válaszokkal könnyen elérhető egyfajta fúzió vagy a Fidesz javára az LMPs jelölt viszalépése.

 Vesztesek nélkül sincsenek győztesek, s az abszolút vesztes az az MDF. Az eddigi éppen határérték felett táncoló, az elmúlt időben botrányoktól hemzsegő centralizált pártnak jelenleg a népszerűségének a felezésődésével kell szembenéznie. A konzekvenciákat pedig keményen levonni, s elindítani a visszaszámlálást: éppen négy évük lesz arra, hogy új erőre kapjanak. Dávid Ibolya röviden levonta a rá eső konklúziót: gratulált, felelősséget kért a Fidesztől és lemondott. Azt gondolom hogy utóbbinak már régen eljött az ideje, talán ha korábban tette volna meg, akkor jobb eredmény is születhetett volna számukra. Itt jön a lábjegyzetem a helyi szintjükről, ahol a jelöltjük minden ellenféllel szemben talált magában pozitívabb tulajdonságot. Dehogy az egyikkel szemben csak annyit tudott felhozni, hogy humorban lenyomja, az azért kitolta a biztosítékot sok embernél, hiszen kit érdekel a humorérzéke: ez felelősségteljes megbizatás, nem pedig cirkusz (bár ahogy néha elnézem a városatyák tanácskozásait elbizonytalanodok a kijelentésem valóságtartalmán). Kicsit még keserű szájízzel távozott ma Seres Mária és a Civil Mozgalom, hiszen még az állami támogatáshoz szükséges 1 százalékot sem sikerült elérnie. Kicsit olyan volt, mint amikor valaki egy álmot kerget bízon bízva, s a végén az álom szertefoszlik. Ezt lehetett kiolvasni a nyilatkozatából, melyben a médiából történő kireskesztését is hangoztatta. Orbán Viktor pedig nagyon visszafogottan nyilatkozott. Érezhető volt kicsit, hogy nem ezt várta. Többet várt. Várta az azonnali 2/3ot. Ha megnézzük a nyilatkozatát és a mögötte álló emberek arcát, senki sem mosolygott. Nem is ünnepi, patatikus volt a hangulat, inkább egy olyan jelleg, mintha nem is nyertek volna. Persze így nézve ez még nem egy nyert ügy(rendi többség)...

 Utolsóként azért nem lehet nem megemlékezni azért a megtörtént hatalmas fiaskórol. Arról hogy emberek még este 11kor is szavaztak, s sokan az esőben állták ki a sorukat, hogy megtehessék állampolgári kötelességüket, s még így se érjük el az EUparlamenti részvételt. A legmurisabb mégis az OVB ülése volt, ahol szinte félóránként ugyanazokat a mondatokat hallottuk elhangzani ugyanazon emberek szájából. Miközben ment az idő s ahogy észrevettem ez volt a főcél. Húzni az időt, amíg a probléma okafogyottá vállik s így nincs valódi felelősségvállalás. Persze érdekes helyzet volt, de azért kapják ama busás tiszteletdíjukat, hogy ezt felvállalják. Többször hallottuk azt is, hogy ezt ők már tudták előre hogy ilyen előfordulhat, mégsem történt erre semmi lépés. Hiszen ha így osztják be egy helyre az idegen városból érkező szavazókat és a helyi körzetet, akkor a tumultus előre blokkolható volt. Persze ez is egy módosított 2/3os törvény végeredménye... na ezekről fog szólni a ma megkezdődött két hét.

ui: nem lehet elmenni egy újabb, érdekes kezdeményezés mellett sem, akik az érvénytelen szavazásra adták a fejüket. Vannak, nagyon sokan, akik eddig mindegyik parlamenti erőben csalódtak már, vagy mindegyik képviselőjében. Közülük is az egyik legérdekesebb kezdeményezés a szavazf*sszal, akik a stilizált nemiszervel mindenkire történő szavazásrsa biztatták az olvasókat. Ennek az eredetije egy indexes cikk, melyből ők a két nemiszerv verzióból a szabványos ámde nem érvényes variációt javalloták.

A bejegyzés trackback címe:

https://napifoto.blog.hu/api/trackback/id/tr981913305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása