szeptember 04, 2009 - jazznap

2009.09.04. 23:56

 

 Jazz. Nem tudom megmondani mióta tart ez a szerelem, s hogy melyik előadó melyik dalára indult el bennem valami. Persze nem alsotesttáji ingerre gondoltam, hanem sokkal inkább zenei csemegére. Miben is másabb a jazz, mint bármi más műfaj? Először is, itt szabad a pálya, gyakorta nincsenek is teljesen megkomponálva a művek, hiszen egyfajta szabad alliterációs játék keretében milliónyi variációja létezik egy-egy dalnak, s teljesen ugyanúgy talán sosem játszák el két alkalommal. Emiatt is vannak sokkalta nagyobb zenei tudással, pontosabban érzékkel megáldott művészek, akiknek a hangszeres virtouzitás, az egésznek a technikai oldala egyfajta laza kis ujjgyakorlat. Hallgassatok csak meg egy jazzanyagot úgy, hogy találomra csak egy hangszerre koncentráljatok. Arra a  brutális dologra lehet ráébredni, hogy mindenki, aki még "hátul" vagy halkan van a dologban, az is eszetlenül durván nyomja. A playback meg a dobgép és a hasonló "embertelen" eszközöket hírből sem ismerik. Sokallta közvetlenebbek, mint a mai magyar egynyári "sztárocskák", akik azt hiszik hogy valakik. Benny Gordonnal is váltottam pár mondatot, de a többi zenészével vagy 10 percig diskuráltunk mindenféléről: megtudtam hogy Párizsba mennek holnap, hogy hol is van ott a legjobb (Duke Ellingtonról elnevezett) jazzklub, hogy ki a csapat mókamestere és hogy mekkora fizikális igénybevétel a dobos feladata. Semmi sztárallűr, pedig nem kis nevekről beszélünk, s mint vadidegennel is teljesen közvetlenül eltársalogtak, mintha minden este együtt zenélnénk vagy a band tagja lennék. Jazz forever!

ps: azért ezt a képet raktam be, hogy az együttesből senkit se emeljek, vagy hagyjak ki. Jókat sikerült ma lőnöm, ha lesz valamikor kicsi idő, bónusz és galéria várható! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napifoto.blog.hu/api/trackback/id/tr51361092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása